/** * The template used for displaying page content in page.php * * @package ThemseGrill * @subpackage Accelerate * @since Accelerate 1.0 */ ?>
Вивчаємо досвід

Вивчаємо досвід

Педагогічна майстерня практичних психологів загальноосвітніх закладів середньої освіти «Психологічні особливості агресивності в підлітковому віці»

«Людина має здатність любити,
і якщо вона не може знайти застосування своїй здатності любити,
вона здатна ненавидіти, проявляючи агресію і жорстокість.
Цим засобом вона керується як втечею від власного душевного болю….»
Еріх Фром

Відповідно до плану роботи Департаменту освіти та науки Івано-Франківської міської ради 01.02.2018 року, на базі Угорницької ЗШ, відбулась педагогічна майстерня практичних психологів на тему «Психологічні особливості агресивності в підлітковому віці».
Останнім часом проблема прояву агресивної поведінки підлітків постає все частіше, зросла соціальна та психологічна напруга навколо теми підліткових суїцидів та наявності «груп смерті» в соціальних мережах, а тому надважливішими на сьогоднішній день є безпека дітей та профілактика суїцидальних нахилів, попередження булінгу та насильства серед учнівської молоді.
Актульність даного питання окреслила голова міського методичного об’єднання Надія Цюпер, адже згідно з даними ТСН: Україна посідає 4 місце у Європі за рівнем прояву підліткової агресії, знаходиться на 9-тій сходинці, у світовому рейтингу, за кількістю жертв цькування серед 15-річних, та понад 80% українських школярів, прямо або опосередковано, причетні до булінгу.
Теоретичні аспекти підліткової агресивності як прояву вікових особливостей, можливі причини та найпоширеніші помилки дорослих у взаємодії з підлітками розкрила практичний психолог Угорницької ЗШ, Надія Возняк.
Особливої уваги заслуговує тренінг «Змінюючи себе – змінюємо світ», з досвіду роботи практичного психолога Н.Возняк, що спрямований на дітей підліткового віку з метою їх саморозкриття та самоусвідомлення, діагностики і корекції гніву і злості, зниження рівня особистої тривожності; ознайомлення з техніками контролю над негативними емоційними станами, формування конструктивних поведінкових реакцій у проблемних ситуаціях; здатності усвідомлення власного емоційного світу та почуттів інших людей, розвиток емпатії.
Учасники педагогічної майстерні працювали над розробленням рекомендацій для батьків, педагогів та самих підлітків щодо конструктивного спілкування, навичок «приборкання» зовнішньої та внутрішньої агресії, через визначення основних особистісних психологічних чинників агресивності в підлітковому віці.
Підліткова агресія найчастіше проявляється у відповідь на несприятливе середовище, у якій дитина знаходиться. Варто визнати, що основна причина криється у ставленні до підлітків батьків і найближчих родичів. Відсутність любові і турботи, неконструктивна критика, надмірний тиск і контроль, постійні стреси породжують озлоблені ставлення до навколишнього світу. Одним із способів зняття емоційної напруги є залучення молоді до майстер-класів у стилі «хенд мейд», що створює емоційно-почуттєвий та психологічний вплив на дитину та є одним із ефективних психолого-педагогічних засобів формування ціннісних орієнтацій підлітків. Учасники семінару відвідали один із таких майстер-класів з «Виготовлення помпонів», який провела учитель трудового навчання О.Стефанишин.
Методист ЦППСР Г.Семенів підвела підсумки та окреслила пріоритетні напрямки роботи психологічної служби на друге півріччя 2017-2018 н.р., зазначивши важливість формування основних життєвих компетенції та позитивних ціннісних орієнтацій як одного із найважливіших чинників у вихованні підростаючої особистості дитини, з метою збереження і зміцнення її психічного, фізичного здоров’я та соціального благополуччя, відповідно до Концепції “Нової української школи”.

     

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *