/** * The template used for displaying page content in page.php * * @package ThemseGrill * @subpackage Accelerate * @since Accelerate 1.0 */ ?>
Передзвін голосу Шевченка у юних серцях…

Передзвін голосу Шевченка у юних серцях…

На відміну від небесних світил, які поступово втрачають свою силу і гаснуть, духовна зоря Тараса Шевченка з кожним роком набирає все більшої сили і починає висвічувати новими вогнями.

Кожна Шевченкова весна неповторна. Ми звіряєм своє життя за словом Пророка. Ми питаємо в нього поради. Ми переконуємося у величі кожного слова Кобзаря!

«Благословенні іменем твоїм!» – під таким гаслом в Угорницькій школі вчителі Сворак С.О. і Гресько Г.Б. провели тиждень української мови і літератури.

Кожна епоха має своє уявлення про Шевченка, формує і сприймає його образ. Сьогоднішні покоління через поетову творчість відчувають духовну могуть, причащаються рідною історією. І вже зараз мало навчити людину грамоти, наш час вимагає особистостей, які тонко відчувають силу слова, створюють власний світ краси.

Учні 5 – 11 класів оформили виставку малюнків, стінгазет за творчістю поета. Окремо було представлено мультимедійні презентації.

Класні керівники у кожному класі провели тематичні виховні години. Учні мандрували тернистими шляхами долі генія. Такі уроки заставляють дітей розмірковувати над простим життєвим щастям та складними філософськими проблемами.

Учні переглянули виставку творів Т.Г.Шевченка у бібліотеці школи. Для глибшого розуміння величі поета у 5 – 8 класах було проведено диктанти за збірником «Нам треба твого голосу, Тарасе!»

Вже другий рік поспіль учні нашої школи беруть участь у Всеукраїнській грі «Соняшник.» Цього року 60 школярів стали учасниками гри.

Тараса Шевченка ми розуміємо настільки, наскільки розуміємо себе – свій час і Україну в ньому. Муза взяла з Шевченкових рук перо правди, осяйної художньої благодаті і передала його вічності. А сьогодні ми маємо вміти захистити свою національну гідність, свою велич поетовим словом.

В атмосфері особливої творчості у школі було проведено конкурс читців. Учні 1 – 11 класів декламували поезії генія. Дитячі серця перейнялися думками Кобзаря і їхніми щирими серцями говорила Муза Шевченка. Виконавська майстерність учнів була відзначена грамотами.

Шевченко як явище велике й вічне – невичерпний і нескінченний. Волею історії він ототожнений з Україною і разом з її буттям стає до нових скрижалей долі. Він росте і розвивається в часі, в історії, а нам ще йти і йти до його осягнення… Ми на вічнім шляху до Шевченка… Під таким гаслом і було проведено літературно – мистецьке свято «Істина – Тарас Шевченко.А де ж ми і хто?»

Перегукувалися часи, герої, думки під час свята. Це був справді синтез всіх видів мистецтва.

Ведучі Борис Надія і Гарасимик Роман перегортали кожну сторінку свята. Учні 5 – их класів: Станкевич Настя, Сем’яник Богдан, Войтович Юлія, Нестерак Христина, Бойцан Роман, Лучкович Андрій у драматичних сценах відтворювали дитячі роки Т.Шевченка.

Протягом усього свята глядачів захоплював талановитий спів Ткачук Юлії та Матиящук Ірини.

Не можна не відзначити талановите виконання поезій Шкурат Анною, Крайник Христиною, Даниляком Володимиром, Лущаком Олегом, Дем’янюком Володимиром, Олексюком Ігорем. Упродовж свята лунало Кобзареве слово, був присутній дух епохи, а всі помисли глядачів звернені до вічного: сенсу життя, людської долі, України. І кожен подумки ствердив: «Як добре, батьку, що ми маємо тебе!» Та можемо звернутися за порадою, за підтримкою:

Світе наш, Кобзарю нездоланний!

Поможи народові в єднанні,

Поможи нам волю зберегти!

Слава наша, зіслана від Бога,

Правда наша, в здобутті мети.

Нелегка, Кобзарю, в нас дорога,

Поможи нам з неї не зійти!

Світлана Сворак,

вчитель української мови та літератури

      


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *